Werkwijze

Bij een kerkelijke ceremonie zal veelal de dominee, pastoor of voorganger van jouw geloofsgemeenschap, inhoudelijk betrokken zijn bij de invulling van de afscheidsdienst.

Bij een niet-kerkelijke uitvaart is de invulling geheel aan jou/jullie.

Het is mooi wanneer jezelf, als naaste, de ceremonie vorm kunt geven en woorden kunt spreken op de dag van de uitvaart. Soms is dat zo moeilijk in deze verdrietige tijd.

Op die momenten wil ik er voor je zijn. Om je te helpen de goede woorden te vinden en, indien nodig, ook uit te spreken tijdens de plechtigheid. Als uitvaartspreker lever ik een onderdeel van de afscheidsdienst. Als ritueelbegeleider draag ik zorg voor de inhoud van de gehele plechtigheid, vanaf het welkom tot en met de laatste woorden. In overleg met de naasten maak ik een eenheid van de afscheidsplechtigheid. Ik ga op zoek naar de gouden draad in het leven van de overledene en probeer die door de plechtigheid heen te weven.

Ook zal ik de familie erop wijzen dat zij heel veel zelf kunnen én mogen doen bij een uitvaart.

Ik kan ondersteuning bieden of taken overnemen waartoe je zelf niet in staat bent.

  • Meestal zal de uitvaartbegeleider mij namens de familie benaderen. Ook kun je natuurlijk zelf contact met mij opnemen.
  • Ik zoek contact met de familie om af te spreken wanneer ik voor een gesprek kom.
  • Tijdens dit gesprek luister en vraag ik veel om zo het geleefde leven van je dierbare te leren kennen.

Samen halen we herinneringen op en gaan we op zoek naar mooie woorden, beelden en/of muziek. Wat zijn je wensen? Welke rol wil de familie spelen en wat laat je liever aan een ander over?

  • Van dit alles maak ik een mooi passend geheel. De teksten stuur ik van tevoren toe via de mail, zodat we zeker weten dat alles wat gezegd wordt het goede is.
  • Tijdens de afscheidsdienst sta ik voor je klaar en indien gewenst ga ik voor.